facebook_pixelAvesta Dalarnas län, Avesta - hitta.se
Hitta.se

Avesta

Dalarnas län

Postort i Avesta inom Dalarnas län som angränsar till Krylbo, Folkärna, Fors, Garpenberg, Hedemora och Norberg.

I området finns 11 583 personer över 16 år och 1 240 företag.

Bolån i Avesta - räkna på din boendekostnad

Se vad du kan få för bolåneränta i Avesta. Genomsnittlig ränta föregående månad (mar 2021) för ett bolån bundet på 2 år: 1,25%

Räkna på ditt bolån!Bolåneränta du får hos oss är individuell och kan skilja sig från den genomsnittliga räntan. Din ränta baseras bland annat på storleken på ditt bolån, värdet på din bostad och hur stor del av dina bankaffärer du har hos oss.

Det här räkneexemplet visar den effektiva räntan för ett bolån. Den effektiva räntan är den totala årskostnaden för ditt bolån inklusive amortering, ränta och andra eventuella avgifter. För ett lån på 1 000 000 kronor är den effektiva räntan 1,26% (mar 2021).

Beräkningen är gjord utifrån konsumentverkets riktlinjer och baseras på en 2 års bunden ränta på 1,25% med lånets löptid på 50 år med rak amortering samt e-låneavi. Det totala beloppet som ska återbetalas är 1 313 021 kronor och den första avbetalningen är 2 708 kronor.
Bolån i Avesta

Boendemiljön i Avesta

Människorna i Avesta

Människorna i Avesta

Äldre medelinkomsttagarfamiljer och pensionärspar i villaförorter kring de större städerna

I Avesta bor 51% kvinnor och 49% män. Medelåldern i området är 51 år, vilket är högre än medelåldern i Avestas kommun (50 år) och Sverige (48 år). Andelen pensionärsfamiljer (34%) är högre än i resten av kommunen. Vanliga intressen är jakt, meka med bilar och motorsport.

Utforska livsstilarna i området i Livsstilskartan.

Familjer med barn i grundskoleålder

I Avesta har 16% av familjerna mer än ett barn. Andelen familjer som bara har ett barn är lägre än i resten av kommunen. De flesta barnen är i grundskoleålder och 24% av de som bor här är barn under 19 år, vilket är högre än genomsnittet (20%) för kommunen.

Barn i förskoleålder
Barn i grundskoleålder
Barn i gymnasieålder

Utbildade med jobb i privat sektor

Av de som bor i området räknas 32% som högutbildade. 38% har gymnasieutbildning och 7% har endast grundskoleutbildning. 19% arbetar i privat sektor. Av de som är mellan 20 och 64 år förvärvsarbetar 50%.

Här är medelinkomsten lägre

Här är medelinkomsten 23 215 kr, vilket är 14% lägre än snittlönen i Sverige. Personerna i området har i snitt 929 467 kronor i lån.

-14%

Här i Avesta betalar man högre skatt

För de som är folkbokförda i området gäller skattetabell 34. Det innebär att inkomstskatten här är 0,7 procentenheter högre än genomsnittet i Sverige (skattetabell 33). Om man bor här och har 30 000 kr i lön så får man behålla ca 19 800 kr efter skatt. Är man medlem i Svenska kyrkan så betalar man även kyrkoavgift. Läs mer här!

Skattesatser jämfört med riket

Kommunalskatt

Landstingsskatt

Begravningsavgift

21,97% (0,32)

11,63% (0,35)

0,242% (0,00)

Summa

33,842% (0,67)

Här röstar man vänster

I valdistriktet röstar man vänster. I valet 2014 blev Socialdemokraterna det största partiet med 42,4% av rösterna. Sverigedemokraterna är det parti som sticker ut med 46% fler röster än riksgenomsnittet.

Hur röstar man i andra områden? Kolla i livsstilskartan!

SD+46%

Bostadsmarknaden i området

i området pågår och planeras det för 22 lägenheter. Se alla här

Just nu finns 26 objekt till salu i Avesta

Skolor, grönområden, etc

Skolor, grönområden, etc

Det finns tre förskolor i området

På Kungsgatan 32 ligger Skolkansli Skolförvaltning.

Matbutiker och restauranger

I området finns fem livsmedelsbutiker, bl.a. Coop Extra på Kungsgatan 14 och ICA Kvantum på Myntgatan 3.

Lockas man av restaurangbesök finns Burning Duck och Pitcher's Avesta i området.

Skolor, grönområden, etc

Natur och fritid

För den träningsintresserade finns Kopparboxen Hälsoverket i området.

Händelser och brott i närheten av Avesta

Uppdateringarna presenteras av Verisure

2000 kr rabatt på hemlarm för villa, lägenhet och radhus. Uppkopplade till larmcentral dygnet runt. Testa vilket larm som passar dig och räkna ut ditt pris här.

VerisureVerisure.seAnnons

Skadegörelse

Rapporterat lördagen den 10 april kl 08:43

En man misstänks för skadegörelse efter att ha klottrat vid järnvägsstationen.

En väktare ringde under natten in med anledning av att denne noterade hur en man stod och klottrade vid järnvägsstationen i Krylbo. Mannen som klottrade är i 30-årsåldern och han misstänks nu för skadegörelse och för narkotikabrott innehav samt eget bruk.

Trafikolycka, personskada

Rapporterat fredagen den 9 april kl 12:56

Singelolycka Rv69 vid Sjulsbo

En bil med två personer uppges ha åkt ut på en åker i hög hastighet från riksvägen. Skadeläget för de två personerna som färdades i bilen är oklart men de har båda förts till sjukhus. De drabbade är i 70-årsåldern. Fordonet har bärgats från platsen.

Stöld/inbrott

Rapporterat fredagen den 2 april kl 12:38

Tre personer grips efter inbrott i förskola.

Polis larmas till ett inbrott i en förskola i Kärrgruvan. När polis anländer till platsen finns inga misstänkta gärningspersoner kvar. Kort därefter lokaliseras tre personer, en kvinna och två män i åldrarna 25 till 30 år, i en lägenhet i Kärrgruvan. Personerna grips misstänkta för stöld och häleri. I lägenheten hittas diverse gods som misstänks vara stulet.

Läs mer på Brottsplatskartan.se
Röd pil
30%
SverigeAvesta

Brott jämfört med riket