Dalagatan 16

795 31, Rättvik Dalarnas län

Dalagatan 16

795 31, Rättvik Dalarnas län

Boendemiljön i kvarteret

I området kring Dalagatan 16 bor många i flerbostadshus och villor som för det mesta är byggda på 60- och 80-talet. De flesta flerfamiljshusen är hyresrätter (50%).

Sextiotalshusen är ofta byggda helt eller delvis i tegel med större fönsterpartier för ökat ljusinsläpp. Åttiotalshusen byggdes ofta i mexitegel med design inspirerad av de amerikanska hus som figurerade i dåtidens TV-såpor. Många hus är byggda i ett plan med ”valmat tak”, vilket betyder att huset har takfall även mot husets kortsidor.

Wikipediafoton från närområdet

Wikipedia

Människorna i kvarteret

Äldre och pensionerade singlar med medelinkomster i bostadsrätt i förort eller småstad

I Rättvik bor 61% kvinnor och 39% män. Medelåldern i området är 59 år, vilket är högre än medelåldern i Rättvik kommun (54 år) och Sverige (48 år). Jämför man med andra områden i Sverige är singelhushåll och sambor, 65+, överrepresenterade. Andelen pensionärsfamiljer (45%) är högre än i resten av kommunen. Vanliga intressen är trav och galopp, hårvård, motorsport, prova nya produkter, lösa korsord eller sudoku, följa populära tv-serier, sticka och handarbeta, alternativ hälsovård, krukväxter och spela dataspel/tv-spel.

Utforska livsstilarna i området i Livsstilskartan.

Familjer med barn i grundskoleålder

I Rättvik har 6% av familjerna mer än ett barn. Andelen familjer som bara har ett barn är lägre än i resten av kommunen. De flesta barnen är i grundskoleålder och 16% av de som bor här är barn under 19 år, vilket är lägre än genomsnittet (20%) för kommunen.

Barn i förskoleålder

Barn i grundskoleålder

Barn i gymnasieålder

Utbildade med jobb i privat sektor

Av de som bor i området räknas 32% som högutbildade. 47% har gymnasieutbildning och 18% har endast grundskoleutbildning. 25% arbetar i privat sektor. Av de som är mellan 20 och 64 år förvärvsarbetar 73%.

-36%

I området är medelinkomsten lägre

Här är medelinkomsten 17 336 kr, vilket är 36% lägre än snittlönen i Sverige. Personerna i området har i snitt 539 907 kronor i lån.

Se exakt vad dina grannar och kollegor tjänar – beställ taxeringskalendern!

Här i Rättvik betalar man högre skatt

För de som är folkbokförda på Dalagatan 16 gäller skattetabell 34. Det innebär att inkomstskatten här är 0,5 procentenheter högre än genomsnittet i Sverige (skattetabell 33). Om man bor här och har 30 000 kr i lön så får man behålla ca 19 800 kr efter skatt. Är man medlem i Svenska kyrkan så betalar man även kyrkoavgift. Läs mer här!

Skattesatser jämfört med riket

Kommunalskatt

Landstingsskatt

Begravningsavgift

21,82%

 (0,17)

11,63%

 (0,35)

0,242%

 (0,00)

Summa

33,692%

 (0,52)

+40%

Här röstar man vänster

I valdistriktet röstar man vänster. I valet 2014 blev Socialdemokraterna det största partiet med 35,2% av rösterna. Centerpartiet är det parti som sticker ut med 40% fler röster än riksgenomsnittet.

Bilägande

Man kör gärna Volvo och Saab i området.

För dig med elbil finns närmaste laddplats 333 meter bort på Knihsgatan / Dala Energi med två uttag för 7/3 Schuko.

Parkeringsplatser & Lokaltrafik

Lokaltrafik

Bostadsmarknaden i kvarteret

Skolor, grönområden, etc

Skolor och barnomsorg

127 meter från adressen ligger Nyhedsskolans Daghem Förskola Fritidshem.

Närmaste grundskola är Rättviksskolan (617 meter), som är en kommunal skola med ca 385 elever i årskurserna 6-9. Här har 91% av lärarna lärarexamen och det går 13 elever per lärare.

Den gymnasieskola som ligger närmast är Stiernhööksgymnasiet (1 392 meter), som är en kommunal skola med ca 428 elever. Här har 88% av lärarna lärarexamen och det går nio elever per lärare.

Matbutiker och restauranger

Bara fyra minuters promenad bort ligger närmsta livsmedelsbutik, Coop Konsum på Storgatan 11.

Lockas man av restaurangbesök finns Springkällan Restaurang och Big Street BBQ & BAR i närheten.

Natur och fritid

Bostaden ligger ca två minuters gångväg (253 meter) från vattnet. Närmsta grönområde ligger ca tre minuters gångväg (334 meter) från adressen.

Företagande

Företagen i området är verksamma inom branscherna Restauranger & Serveringar, Massage, Daghem, Förskolor & Fritidshem, Frisörer och Skogsbruk & Skogsindustrier.

Restauranger & Serveringar

Massage

Daghem, Förskolor & Fritidshem

Frisörer

Skogsbruk & Skogsindustrier

Arbetsmarknaden i Rättvik

Jobb i närheten

Just nu finns det 18 lediga jobb i Rättvik, vilket motsvarar 3% av alla lediga jobb i Dalarnas län. Bland annat söker man:

- Elkrafttekniker

- Backofficepersonal

- Sjuksköterska, grundutbildad

- Hemförsäljare

- Lärare i gymnasiet

Exempel på företag som anställer just nu:

- Uniflex Sverige AB

- Edura AB

- LANDSTINGET DALARNA

- ZELECTED BY HOUZE AB

- Rättviks kommun

3%
Dalarnas län Rättvik

Andel av jobben i länet

Händelser och brott i närheten av Rättvik

Sammanfattning natt

Rapporterat fredagen den 19 oktober kl 07:09

Enligt vakthavande befäl har natten varit lugn i länet.

BORLÄNGE, Hönsarvet kl. 00.22. Skadegörelse. En anmälare hör högljudda ungdomar och därefter glaskross. Polisen kan konstatera att en ruta på en byggnad är krossad. Ingen misstänkt i detta ärende. BORLÄNGE, Yttermora kl.01.56. Misshandel. En man i 20-årsåldern blir misshandlad av en jämnårig man som den utsatte känner till namn. Den utsatte mannen fick uppsöka sjukhus med skador på näsan. Han skall ha blivit skallad av den misstänkte mannen. Ingen är frihetsberövad i detta ärende. SÄTER, Orrsta kl 02.27. Inbrott i bostad. Någon har tagit bort låset till ytterdörren och på det sättet tagit sig in i fastigheten. I nuläget är det oklart om något har blivit stulet. Ingen misstänkt i detta ärende. RÄTTVIK, Vålsveden kl. 02.32. Inbrott i en industrifastighet. Oklart hur man har tagit sig in i byggnaden och det är även oklart om något stulits. Ingen misstänkt i detta ärende.

Inbrott

Rapporterat måndagen den 15 oktober kl 10:25

Under natten har flera brott skett i Rättvik.

I Boda kyrkby har någon brutit sig in i ett garage vid en bilverkstad och stulit bl.a. åkgräsklippare, fyrhjnuling, flera motorsågar och diverse verkytg och kläder har stulits., godsvärdet beräknas överstiga 100.000 kr. Vid en bilfirma på Berg olles väg har någon brutit sig in, men det är ännu okänt om något stulits. Ur en grävmaskin som stod utanför verkstaden har någon stilit ca 350 liter diesel.

Kontroll person/fordon

Rapporterat söndagen den 7 oktober kl 03:57

Flygbladdsutdelning på Rättviks marknad

Under eftermiddagen har det kommit till polisens kännedom om att representanter för Nmr delat ut flygbland på Rättviks marknad, oklart om man haft tillstånd. En polispatrull har varit på plats och påträffat utpekade personer. Dessa har lämnat området.

40%
Sverige Rättvik

Brott jämfört med riket

Läs mer på Brottsplatskartan.se